Att tänka på när man spelar poker

Publicerad av

1. Disciplin – Det absolut viktigaste inom poker. Spela ALLTID ditt bästa. Det kommer komma perioder då du får väldigt dåliga kort och känner dig frestad att spela en hyfsad hand, men fall inte för frestelsen. Motiveringen “Men det är det bästa jag fått på hela dagen” är inte ovanligt att höra men handen bli inte bättre för att du fått dåliga kort tidigare… Vänta tålmodigt på dina lägen och gör det mesta av dem då de kommer. Du kommer också ha otur utöver det vanliga och då gäller det att fortsätta hålla huvudet kallt. Det är lätt hänt att spelare “Tiltar” efter tunga förluster, gör INTE det. Ta en paus och kyla ner dig om du känner att det behövs. Väldigt få spelare klarar av detta, och varje gång du gör ett misstag så gynnar du dina motspelare.

2. Tight/Agressive – Välj dina starthänder med omsorg. Då det ska raisas, var den som raisar, inte synar. Genom att raisa ökar dina chanser att vinna poten. De största fel nybörjare gör är att de synar för mycket. Syna är oftast inte rätt, att syna är i regel bara rätt då du har en sämre hand än den du spelar mot och har odds för att syna. Ex färgdrag stegdrag m.m. Annars så ska du höja din hand då den är bäst och lägga den då den inte är bäst. Poker straffar näst bäst hand hårdast.

spela-poker

3. Position – Poker handlar mycket om att göra kvalificerade gissningar. Dessa baseras på information. Desto senare du sitter desto mer information har du innan du ska agera. Det är förklaringen till varför vissa händer spelas från vissa positioner och inte från andra. Som nybörjare känns det säkert konstigt att folda A10o( “O” står för olika färger “S” för samma) som förste spelare in efter Big Blind(BB) på ett bord med 10spelare. Antag att du spelar nu och det sedan kommer höjningar då är din hand inte alls bra och ska foldas. Antag istället att du sitter på button(sista och därmed bästa position) och har samma hand. Nu vet du att de här spelarna har höjt och kan folda din hand utan att behöva betala för din syn som i exemplet.

4. Var uppmärksam – Studera dina motspelare. Vem spelar många händer, vem spelar få? Vem bluffar ofta, vem bluffar inte alls? Vilka checkraisar, vilka gör det inte? Alla dessa frågor är viktiga för hur du ska spela mot varje motståndare. Gör noteringar och försök kartlägga dina motståndare.

5. Välja Spel – På många sidor kan du se hur många procent av spelare som ser floppen, hur stor snittpotten är och hur många händer per timme som spelas. Hur viktig är då denna statisitik? Jo, flopstatistiken är av stort värde, de andra två är av mindre betydelse. Flopstatistiken ger en bra bild av hur spelet ser ut. Ett bra spel innehåller en hög procent som ser floppar, det betyder att de spelar många händer, bra som dåliga. Undvik spel där mindre än 35% ser flopparna och spela alltid på bord där över 50% ser flopparna. Vad gäller snittpot så är det egentligen viktigast att veta hur poten byggs (höjningar eller många spelare som synar?). Det är att föredra spelet där det synas mer, men snittpotten ser man som sagt inte hur den byggs utan det märker du först då du tittar på bordet. Händer per timme är givetvis bra om det spelas många, men skillnaderna är marginella.

6. Bordsplacering – Då du slår dig ner vill du ha dem spelare som är tighta (spelare som spelar få händer) till vänster och de som spelar många händer till höger (Loose spelare). Detta därför att du vill så ofta som möjligt agera sent. De som spelar loose är med i fler poter än de som spelar tight.

7. Spela efter dina tillgångar – Spela på nivåer som du är komfortabel med. Låt inte en förlust få dig på dåligt humör resten av dagen eller skapa ångest, då är det inte värt det. Då du spelar Limitpoker(fixed) så är 200 Big bets vara ett bra mått. Spelar du $1-$2 så ska du ha $400 för att vara säker på att vinna på den här nivån. Har du mindre riskerar du att du inte hinner vända på en eventuell oturstrend. Nybörjare ser man ofta kliva upp i nivå för fort och förlora allt. Undvik detta.